Julebrunsj

Inviter til julebrunsj med lave skuldre. Velg retter som kan gjøres ferdig på forhånd. Da kan alle kose seg sammen - også vertskapet.



Gravet laks med einer og dill

1 kg laksefilet

1 dl sukker

½ dl salt

1 ½ ss hel hvit pepper

2 ss einer

1 stor bunt fersk dill.


Skjær bort fettet på laksen og fjern beina med en tang. Mal pepper og einer grovt i en morter. Bland med sukker og salt. Hakk dillen.

Legg laksen på et brett, dryss krydderne på toppen og tilsett til slutt dill. La hvile i romtemperatur i en time. Oppbevar deretter i kjøleskapet i 48 timer, snu laksen et par ganger for å herde den jevnt.

Skjær laksen i tynne skiver med en lang kniv og server på et fat med sennepssaus ved siden av.


Sennepssaus

8 personer

4 ss sterk sennep

2 ss sukker 

1 ss vineddik

salt og pepper

3 dl olje, helst mais- eller solsikkeolje 

1 dl finhakket dill.

Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en visp eller stavmikser. Tilsett oljen, litt etter litt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus. Bland til slutt i finhakket dill.


Kremet sild med gressløk

6–8 porsjoner

850 g spekesild 

2 sjalottløk

2 dl crème fraîche

saft fra ½ sitron

1 dl løyrom (rogn)

salt og pepper

1 dl finhakket gressløk.

Skjær sildefiletene i skrå biter. Skrell og hakk sjalottløken. Bland sjalottløken med crème fraîche og tilsett salt og pepper etter smak. Vend forsiktig inn sild, løyrom og gressløk. Ha i en glasskrukke og avkjøl i minst et par timer.



Svensk knekkebrød med dillfrø

2 dl melk

15 g fersk gjær

½ ss honning

2 dl rugmel

1 dl hvetemel

2 ts flaket havsalt

1 ss dillfrø.

Varm opp melken til 37 grader. Smuldre gjæren i en bolle og bland med melk, honning, mel og salt. Elt til du har en jevn deig og la den hvile i bollen under et rent kjøkkenhåndkle.

Kjevle ut deigen på en melet overflate (gjerne med en lefse-kjevle). Dryss over dillfrø og salt og rull toppingen forsiktig inn i deigen.

Stikk ut den formen du ønsker med en kakeutstikker og legg dem over på et stekebrett kledd med bakepapir. La stå i 10 minutter under et rent kjøkkenhåndkle, og stek deretter i ovnen i 8–10 minutter.






LivsstilSigrun Dale