I pakt med naturen

Foto: Yvonne Wilhelmsen Tekst: Mai Eckhoff Morseth Styling: Tone Kroken 


Her finnes ikke noe tydelig skille mellom inne og ute. Risør-hytta er bygget for å gli i ett med landskapet.


Egentlig var det seilbåt de skulle ha. Lars har i alle år vært glad i å seile, og elsker livet på og ved sjøen. Familiens to tenåringsjenter fant imidlertid ikke båtlivet like fristende. Lars’ bror med familie har hytte fem minutter unna, og familien har hvert år tilbragt noen sommerdager hos dem og latt seg begeistre av livet her.

– Sjarmen og roen i Risør er helt fantastisk, sier Therese Amble. 

Det nyetablerte hyttefeltet Sildvika Fie, ytterst på en tange mellom Risør og Lyngør, fanget familiens interesse, og sommeren 2018 la de til ved bryggeanlegget og tok fatt på de 120 trappetrinnene opp til hyttetomtene. Bare tre hytter sto klare og var solgt den gangen. 

De falt pladask, både for tomten, beliggenheten og prosjektet. Fra tomten ser man ned mot fjorden med et rødt båthus i en liten bukt. Løfter man blikket, ser man ut over havet. Kontrastene er fantastiske, synes Therese. Samme kveld møtte de utvikleren for feltet, Lars Tore Mesel.

– Og så startet eventyret, forteller hun.

Standardhytta på feltet passet imidlertid ikke på tomten, som ligger bare hundre meter fra vannet og legger begrensninger på arealet som kan utbygges. Familien hadde selv mange tanker og ideer for utnyttelsen av den nyervervede tomten.

– Vi var veldig inspirert av den typiske gamle sommerhytta til Lars’ bror, og drømte om en atriumshytte, forteller Therese. 

Hytta er tegnet av den lokale arkitekten Atle J. Goutbeek i nært samarbeid med familien, og oppført av Mesel Entreprenør. Det ble mange turer fra Oslo til Risør den påfølgende høsten og vinteren for å følge fremdriften og detaljene, kan Therese fortelle. Resultatet har blitt akkurat slik de ønsket seg. Hyttas tre bygningskropper er sammenbundet av et atrium, og alle rom har dører ut til det halvåpne uterommet, som varmes opp av solen om dagen og beskytter godt mot de vekslende kystvindene. Atriet gjør at det sentrale uteområdet på en måte er inne i hytta. Den jernvitriolbehandlede kledningen gråner naturlig med årene, og står godt til svabergene rundt. Hyttas store vinduer gjør at man kan nyte utsikten over vannet også fra inne i atriet. De gamle og værbitte furuene rundt hytta har fått stå i fred, både takket være reguleringsbestemmelser i området.