Høstens skatter
Foto: Josefin Linder Ide, styling & mat: Monica B. Sjøli Ass: Mia Sjøli Team Sporenstrek
Når dagene blir kortere og luften friskere, bugner hagen og skogen av smaker som roper på å bli brukt. Jeg har plukket, gravd, og sanket for å fylle kjøkkenbenken med alt det gode sesongen byr på. Kortreiste råvarer, rett fra jord, grein og lyng, blir til oppskrifter som varmer både magen og humøret. Dette er mat som smaker høst, laget av naturen og meg, med litt jord under neglene og masse kjærlighet.
Hilsen Monica
VARM EPLETODDY MED KARDEMOMME
Til 2 kopper
5 dl god eplejuice
4 hele kardemommekapsler – eller ¼ ts kardemomme
4 skiver ingefær
1 kanelstang
1 ts honning
½ eple i båter
Slik gjør du
Ha eplejuice, kardemomme, kanelstang og ingefær i en liten kjele. Varm opp til rett under kokepunktet og la det trekke i ca 10 min. Sil av krydder hvis du ønsker – eller server med. Vakkert og godt med noen ekstra eplebåter oppi. Tips: Godt med litt rom oppi hvis du vil gi den et kick når du sitter foran bålet.
HØSTGRYTE MED OKSEKJØTT, KANTARELLER
Høstgryta mi er rustikk og varmende og full av gode næringsstoffer. Denne inneholder skogens gull, kantarellen, og får følge av andre høstgrønnsaker som småløk og grønnkål. Husk, bruk gjerne grønnsaker til pynt når du dekker høstbordet. Det er perfekt som kuvertdekor.
Til 4 personer trenger du
800 g grytekjøtt av storfe
2 ss olje/smør
2 ss tomatpure
2 dl rødvin
6 dl oksekraft
200 g småløk
2 persillerøtter
200 g kantareller
4 blader grønnkål
6 blader salvie
2 laurbærblad
Salt og pepper
Slik gjør du
Brun kjøttet godt i olje/smør i omganger i en panne eller jerngryte. Krydre med salt og pepper. Ha alt kjøttet i en stor gryte. Tilsett tomatpure´, surr et par minutter. Hell i rødvin og la koke nesten inn.
Ha i kraft, salvie, laurbærblad og la småputre i -2 timer. Etter 1 time tilsetter du småløk og persillerot i biter.
Stek kantareller og riv grønnkål i biter. Vend det inn i gryta og topp med de vakreste bitene ved servering.
Server gjerne kokte poteter, potetmos eller godt brød til.